{ "title": "Cuma Namazı Kılınışı", "image": "https://www.cumanamazi.gen.tr/images/cuma-namazi-kilinisi.jpg", "date": "19.01.2024 02:48:15", "author": "Behiç", "article": [ { "article": "
Cuma namazı kılınışı, cemaatle olan bir namazdır. Cuma günü öğle vaktinde ezan okunduktan sonra dört tanesi ilk sünnet, iki tanesi farz ve dört tanesi son sünnet olarak toplam on rekâttır. Tek başına kılınamayan bu namaz, o güne ait öğle namazı olur. Bu namazı cemaatle kılabilmek için ergenlik çağına gelmek ve akıllı olmak gerekir.

Cuma namazının farz olabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?
Yukarıdaki şartların birini ya da daha fazlasını taşımayanlar bu namazı kılarlarsa, cuma namazı yerine geçmez. Kıldıkları namaz o güne ait öğle namazı olarak kabul edilir.

Cuma namazının sabih olabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?
Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma günü öğle ezanı okunduktan sonra namazın ilk sünneti olan dört rekât kılınır. Bunun için 'Niyet ettim, Allah rızası için bugünkü Cuma namazının ilk sünnetini kılmaya' denilmesi gerekir. Kılınan öğle namazlarının sünneti gibi tüm rekâtlarda Fatiha ve zamm-ı sure okunur. İlk oturuşta Etteahiyyatü, son oturuşta 'Etteahiyyatü, Allahümma Salli, Allahümme Barik, Rabbena' duaları okunmalıdır.

Sünnet kılındıktan sonra camide ikinci ezan okunur ve imim minbere çıkar. Minberde hutbe okunup ikamet getirildiğinde, namazın iki rekât farzı kılınır. Bunun yapılacak niyet 'Niyet ettim, Allah rızası için bugünkü Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır imama. ' olmalıdır. Hutbe sırasında konuşmak, namaz kılmak haramdır.

Farzın ardından ilk sünnet gibi niyet edilerek, son dört rekât kılınır. Bunun için 'Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Cuma namazının son sünnetini kılmaya' denir.

Böylelikle Cuma namazı tamamlanmış olur.

Bunların ardından zuhr-i ahir niyeti ederek, dört rekât daha namaz kılınabilir. Bunun niyeti 'Niyet ettim edası üzerime olup da henüz üzerimden sakıt olmayan en son öğle namazının farzına' denir. Böyle niyet edilirse, kılınan Cuma namazı bir noksandan dolayı kabul olunmadığında, kişi öğle namazı kılmış gibi olur. Ardından 'Vaktin sünnetine' diye niyet edilerek, iki rekât vaktin sünneti kılınır. Cuma namazı sabih olmadıysa kılınan on rekât namaz öğle namazı olarak kabul olunur. Daha sonra Ayetel Kürsi ve tesbihler okunarak dua edilir.
" } ] }